Piec konwekcyjny posiada wentylator oraz układ odprowadzający, który cyrkuluje gorące powietrze wewnątrz piekarnika, aby utrzymać stałą temperaturę, dzięki czemu idealnie nadaje się do gotowania na wielu półkach równocześnie.

Podobnie jak konwencjonalne piece, piece konwekcyjne mogą być gazowe lub elektryczne i mogą być dostępne w różnych modelach z różnymi funkcjami. Nowe piece posiadają grube szyby, czasem podwójne dzięki czemu nie emitują ciepła wewnątrz, co będzie niezwykle istotne w każdej kuchni. Wyposażone mogą być w systemy samoczyszczenia, z pewnością czyszczenie zaschniętego piekarnika nie należy do przyjemnych prac, dlatego jest to bardzo potrzebna funkcja.

Zachowanie higieny jest bardzo ważne, w przypadku gastronomii. Nowoczesne piece posiadają bardzo wiele funkcji, z elektronicznym sterowaniem.

Dzięki temu oferują bardzo wiele funkcji, łatwo zaprogramować różne typy pieczenia. Dzięki temu można automatycznie nastawić pieczenie w przypadku bardzo skomplikowanych przepisów. Konwencjonalne piece, zwane także tradycyjnymi, termicznymi lub promiennikowymi, mają elementy grzewcze, które są zwykle umieszczone na dole i na górze piekarnika.

W tradycyjnym piekarniku naczynie znajdujące się najbliżej aktywnego elementu grzejnego gotuje się najszybciej. W przeciwieństwie do tego wentylator konwekcyjny cyrkuluje powietrze w komorze, dzięki czemu potrawy na kilku poziomach gotują się równomiernie. Obecnie większość producentów daje konsumentom możliwość włączenia lub wyłączenia funkcji konwekcji w zależności od tego, co przygotowujemy. Nie wszystkie potrawy najlepiej przyrządza się z użyciem konwekcji, dlatego też można ją wyłączyć i traktować piekarnik jako standardowy. W każdej profesjonalnej kuchni znajdziemy , dzięki którym wydawanie posiłków będzie przebiegało szybko i sprawnie. W wielu przypadkach będzie liczyła się prędkość, przykładowo w stołówce, gdzie będzie trzeba wydać kilkaset posiłków w krótkim czasie.