Moringa Oleifera, powszechnie zwana drzewem chrzanowym, pochodzi z Indii, ale została posadzony na całym świecie i jest naturalizowany w wielu miejscach. Moringa jest jednym z najpotężniejszych roślin wspomagających zdrowie.

Podczas gdy wiele roślin znalezionych w naturze może mieć jedną lub dwie korzyści zdrowotne, moringa ma ich wiele. Starożytna tradycja indyjska ajurwedy zawiera 300 chorób leczonych liśćmi drzewa Moringa. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że te niepozorne liście są w rzeczywistości potęgą o wysokiej wartości odżywczej. Liść moringi jest najlepiej znany jako doskonałe źródło składników odżywczych i naturalny wzmacniacza energii. To zwiększenie energii nie jest oparte na cukrze, a więc jest długotrwałe. Moringa pomaga również obniżyć ciśnienie krwi i pomaga zasnąć. Jego działanie detoksykacyjne może wynikać ze zdolności do oczyszczania wody. Moringa działa jak koagulant przyczepiający się do szkodliwych materiałów i bakterii. Uważa się, że proces ten zachodzi również w organizmie człowieka. Podczas gdy stosowanie moringi do celów spożywczych i leczniczych przez kultury w odległych częściach świata potwierdza jej korzystne działanie, moringa jest ostatnim odkryciem współczesnej nauki zachodu.

Liście moringi są wielowitaminową bombą dostarczającą 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 4 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej witaminy A niż marchewki, 3 razy więcej potasu niż banany i 2 razy więcej białka niż jogurt. Ponadto nauka udowadnia, że moringa jest magazynem składników odżywczych, 90 jest znanych do tej pory, z możliwością identyfikacji kolejnych. Gdyby tego było mało, moringa nie ma znanych zanieczyszczeń, ani żadnych zarejestrowanych groźnych działań niepożądanych. Suplement zawierający liście moringa ma stabilizujący wpływ na ciśnienie krwi i jest stosowany w kontrolowaniu poziomu glukozy w przypadkach cukrzycy, liście są stosowane jako lekarstwo na biegunkę, czerwonkę i zapalenie jelita grubego. Drzewo jest również odporne na suszę i może wytrzymać suchy i gorący klimat, co czyni go doskonałym, bogatym w składniki odżywcze źródłem żywności dla ubogich społeczności.